Menu

FRIE FAGSKOLER STØTTER REGERINGENS FOLKESKOLEUDSPIL OG BYDER IND PÅ JUNIORMESTERLÆRE

Elever på en fri fagskole

Frie Fagskoler roser regeringens folkeskoleudspil og ideen til en juniormesterlæreordning. Samtidig opfordrer Frie Fagskolers formand regeringen til at inkludere Frie Fagskoler som en del af løsningen, herunder i de fremtidige investeringer i skoler og uddannelser. 

Regeringen har kastet en frisk vind over dansk folkeskolepolitik med det seneste udspil, som sigter mod at etablere en stærkere forbindelse mellem teori og praksis i folkeskolen. Ambitionen om at skabe en forbedret sammenhæng mellem teori og praksis i folkeskolen har mødt bred opbakning i både erhvervslivet og skole- og uddannelsessektoren, herunder Frie Fagskoler, som i årevis har været fortalere for praktisk orienteret læring.

Jesper Bienkowski, formand for Frie Fagskoler, udtaler:

“Det glæder mig naturligvis, at regeringen ønsker at styrke den praktiske faglighed i folkeskolen. Det er en vision, som vi i Frie Fagskoler har kæmpet for i lang tid. Erhvervspraktik for alle, juniormesterlære, mere sammenhæng mellem teori og praksis, mere frihed til lærere og styrkede lærerkompetencer er alle rigtig gode initiativer”

Juniormesterlære på frie fagskoler?

En central del af regeringens udspil, som har fanget Frie Fagskolers opmærksomhed, er ideen om juniormesterlære. Dette koncept giver skoleelever i 8. og 9. klasse mulighed for at kombinere deres skolegang med praktiske forløb i virksomheder 1-2 dage om ugen. Det følges op af en særskilt afgangsprøve, som giver adgang til erhvervsuddannelser.

For at juniormesterlæreordningen kan fungere, kræves samarbejde med virksomheder, der er villige til at tage folkeskoleelever ind. Det kan dog være en udfordring, da mange virksomheder mangler kapacitet til at modtage flere elever og har håndværkere, der ofte arbejder forskellige steder i landet, hvilket komplicerer hyppige skolebesøg.

Af den grund foreslår regeringen, at juniormesterlæreordningen også kan gennemføres på erhvervsskoler og i den forberedende grunduddannelse (FGU). Men hvorfor ikke også medtænke Frie Fagskoler som en del af løsningen?

Flere Frie Fagskoler, herunder Vordingborg Fri Fagskole, melder sig klar til at byde ind:

“Vi vil gerne stille os til rådighed. Juniormesterlære er en god ide, og vi er klar til at tage imod folkeskoleelever, der vil prøve kræfter med et håndværk. Vi har i forvejen gode erfaringer med denne målgruppe og har de nødvendige værksteder og dedikerede faglærere”, udtaler forstander Jette Rønne og tilføjer, at Frie Fagskoler allerede i dag tilbyder praktiske og erhvervsrettede camp-forløb til 8. og 9. klasser, hvor eleverne får mulighed for at afprøve forskellige håndværksfag som en del af deres uddannelsesafklaring.

Erhvervslivet ser Frie Fagskoler som en del af løsningen

Også fra erhvervslivet støttes der op om Frie Fagskolers praktiske og erhvervsrettede fokus og muligheden for at Frie Fagskoler kan være en del af juniormesterlæreordningen. Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal og formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, udtaler:

“Det er en rigtig god idé, at juniormesterlære også kan foregå på en fri fagskole. Vi ved, at Frie Fagskoler har gode erfaringer med at åbne elevernes øjne for karrieremuligheder på arbejdsmarkedet. Det sker bl.a. i deres erhvervsrettede branchelinjer med afsluttende linjefagsprøver, der er inspireret af de traditionelle svendeprøver, vi kender fra erhvervslivet. Så de frie fagskoler må vi ikke glemme”.

Fremtidens skole og uddannelser lover godt – men glem ikke Frie Fagskoler

Ifølge Jesper Bienkowski er Frie Fagskoler klar til at støtte og inspirere i folkeskolen og samarbejde med Børne- & Undervisningsminister Mattias Tesfaye om regeringens skole- og uddannelsesmål. Samtidig understreger han dog vigtigheden af ikke at overse de frie fagskoler, når der skal investeres, og sender et klart budskab:

”Vi støtter op om folkeskoleudspillet og er enige i regeringens beslutning om at tilføre ekstra ressourcer til folkeskolen, FGU og erhvervsskolerne. For at opnå den nødvendige høje kvalitet i værkstedsundervisningen er der brug for investeringer, og dette gælder naturligvis også for de frie fagskoler. Så glem os nu ikke. Frie Fagskoler er en beskeden investering med et betydelig afkast”.

LÆS OGSÅ:

Frie Fagskoler håber og tror på mere støtte i Finanslov 2024

Yderligere oplysninger

Formand Jesper Bienkowski
Mobil 2345 1989