Frie Fagskoler har fastsat 10 dogmer for skoleformens praktiske og erhvervsrettede undervisning. Dogmerne fungerer som pædagogiske og didaktiske pejlemærker for underviserens arbejde på alle frie fagskoler
Vi vil have undervisning, der fremmer elevernes motivation og læring af teori, som ellers ville være abstrakt og langt fra den kontekst, hvor den kan anvendes i praksis. En underviser skal vise vejen ved at give opgaver til eleven, der er væsentlige og meningsfulde og dermed overdrage legitimitet og tiltro.
Læringsprocesser skal hele tiden bredes ud over skolens egne rammer for at sætte eleven i stand til bedre at interagere med det omgivende samfund og fællesskab. Vi samarbejder med virksomheder, foreninger, institutioner og folkeskoler.
Læringsprocesser skal hele tiden ind udefra i skolens egne rammer for at understrege, hvor meget teori og praksis spiller sammen i virkeligheden.
Vi inviterer fx en dygtig konditor ind til at lave en masterclass på Gastronomi og Event-linjen. Desuden er materialiteten også en vigtig medspiller i læringen: Kvaliteten af værkstedet, udsmykningen, produktionsredskaberne, materialerne, indretningen etc.
Hjerneforskning viser, at det at tilegne sig viden kræver elevernes aktive deltagelse.
Gennem praktisk og kropslig tilstedeværelse udvikles elevernes eksekutive funktioner, som er grundlæggende for al læring. Mennesker er præ-refleksive. Når vi skal lære at skrive eller slå søm i, gør vi det bedst ved at skrive eller slå søm i. Når vi GØR noget, går læringen i gang.
At skabe et produkt virker motiverende og konkret for eleven. Det kan videreformidles til andre. Eleven bedømmes på sit produkt, ikke på sin person.
Fri Fagskole undervisning skal altid udmunde i et produkt, fx et solfangeranlæg af genbrugsmateriale, et lækkert sundt måltid, et bankospilsarrangement med plejehjemsbeboerne, en beklædningsgenstand, et fastelavnsarrangement for en børnehave, et computerspil, et højbed med indbygget vandingsanlæg, en lampe etc.
At skabe et produkt, som også giver værdi for andre, giver faglig stolthed. Faglig stolthed skal altid være en del af læringen og motivationen i Frie Fagskoler.
Hånd og ånd er ikke modsætninger i Frie Fagskoler – tanken er knyttet til erfaringen, så udførelse af et konkret produkt medfører behov for yderligere læring og refleksion over erfaringen. Fx at bygge et højbed med vandingsanlæg kræver bl.a. både matematik- geometri-, tømrer-, smede- og vvs-færdigheder.
Vi lærer at gøre brug af hinanden, når vi samarbejder om konkrete opgaver i undervisningen. Elever lærer af hinanden. Samarbejdet forpligter og kræver kommunikation af viden for fortsat samarbejde.
Den enkelte elev oplever at have en uundværlig rolle i et praksisfællesskab. Sagt meget højtideligt: Fællesskabet løfter individualitetens åg fra den enkeltes skuldre – og toppen af al for meget selvrefleksion.
I praksisfællesskaber kan elever “fuske” sammen med andre elever, hvor man laver sin knallert, eksperimenterer med en surdej eller upcycler en gammel kjole til galla-style eller farver nogens hår blåt. Elever lærer af hinanden, også når der ikke er en lærer til stede.
Hverdagserfaringen forbindes med både viden og samfundsmæssig praksis, til arbejdsmarkedserfaring og ikke mindst til en lærling- eller elevplads efter endt erhvervspraktik.
Efter et år med praktisk arbejde og fællesskab giver det ikke mening udelukkende at blive bedømt på skriftlighed og individuel mundtlig eksamen. Vi laver derfor praktiske og erhvervsrettede prøver i værkstedet, hvor eleverne skal forholde sig til noget konkret og meningsfuldt.
Den praktisk-faglige prøve er et opgør med den generelle opfattelse af udelukkende teoretiske vidensformer som udgangspunkt for faglig bedømmelse og eksamenskarakterer.
Nordsøen Fri Fagskole
Niels Juelsvej 32
9850 Hirtshals
Tlf. 6127 6017
> Håndværk, Gastro & Event, Outdoor Turisme
> Erhvervslinje, 10. klasse, Parat til job
Halvor Fri Fagskole
Halvorsmindevej 107-109
9800 Hjørring
Tlf. 98 92 12 22
> Håndværk, Gastro & Event, Care
> Erhvervslinje, 10. klasse
Vittrup Fri Fagskole
Børglum Klostervej 84
Vittrup
9480 LØKKEN
Tlf. 40 20 59 49
> Håndværk, Gastro & Event, Care, Game
> Erhvervslinje, Parat til job
Hadsten Fri Fagskole
Østergade 77
8370 Hadsten
Tlf. 8698 0145
> Design & Maker, Håndværk, Gastro & Event, Care, Game Design
> 10. klasse, Erhvervslinje, Parat til job
Djursland Fri Fagskole
Molsvej 137
8400 Ebeltoft
Tlf. 86 36 24 00
> Design&Maker, Styling
> Erhvervslinje, 10. klasse, Akademilinje
Struer Fri Fagskole
Vesterled 7
7600 Struer
Tlf: 97850822
> Håndværk, Gastro & Event, Care. Game Design, Design & Maker
> 10. klasse, Erhvervslinje, Parat til job
Vilhelmsborg Fri Fagskole
Vilhelmsborg Allé 1
8230 Mårslet
Tlf: 51 56 77 22
> Håndværk, Ridning
> Erhvervslinje, 10. klasse
Bøgevangskolen - Vejle Fri Fagskole
Bøgevang 18
7100 Vejle
Tlf. 75 82 11 76
> Håndværk, Gastro & Event, Design & Maker, Care
> Parat til job
Tronsø Fri fagskole
Tronsø Parkvej 40
7200 Grindsted
Tlf: 75 32 07 22
> Håndværk, Landbrug, Gokart, Ridning
> Erhvervslinje, 10. klasse
Rødding Fri Fag- og Efterskole
Rødding Præstegårdsvej 11
6630 Rødding
Tlf. 74 84 25 00
> GameDesign, Gastro&Event, Design&Maker
> Parat til job
Odense Design Akademi
Ørstedsgade 28
5000 Odense
Tlf. 6612 2145
> Game Design, Gastro & Event, Styling, Design & Maker
> Erhvervslinje, 10. klasse, Akademilinje, Parat til job
Sydfyns Fri Fagskole
Kilingstrupvej 5
5881 Skårup
Tlf. 6223 1328
> Game Design, Care, Håndværk, Gastro & Event, Ridning
> Erhvervslinje, 10. klasse, Parat til job
Vordingborg Fri Fagskole
Violvej 3A
4760 Vordingborg
Tlf.: 55360636
> Game Design, Care, Håndværk, Gastro & Event, Design & Maker, Styling, Cyber Security
> Erhvervslinje, 10. klasse, Parat til job
Textilskolen - Fri Fagskole
De Conincks Vej 20
2840 Holte
Tlf. 45 42 59 15
> Design & Maker
> Akademilinje, 10. klasse
Foreningen af Frie Fagskoler
Farvergade 27, H, 2
1463 København K