Støvet har nu lagt sig efter et vellykket og inspirerende årsmøde for en uge siden. Vi er meget glade for, at Frie Fagskoler kunne fylde Højhuset i Herning med over 140 deltagere fra skolerne, gode samarbejdspartnere og bidrag fra tre stærke oplægsholdere. Temaerne var fremtiden, trivsel og dannelse, og så fik vi en påmindelse om, at den politiske opbakning til Frie Fagskoler er fortjent, men den forpligter også.
“Jeg er glad for opbakningen og det flotte fremmøde til årsmødet. Men jeg glæder mig endnu mere over at mærke en stor tro på vores rolle i fremtiden. Den var særlig tydelig i år og blev bekræftet af de positive tilkendegivelser i vores gæsters hilsner fra scenen. Årsmødet er en vigtig lejlighed til at skabe en fælles platform, hvorfra vi kan få inspiration til Frie Fagskolers fremtid. En fremtid, vi har grund til at se ind i med høje forventninger.”, siger Jesper Bienkowski, Formand i Foreningen af Frie Fagskoler.
Anni Matthiesen: Politisk opbakning er fortjent, men bliver fulgt af et ansvar
En del af opbakningen kom fra Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen. Hun har længe haft et blødt punkt for de frie fagskoler, fortalte hun i sin politiske hilsen. Her delte hun sine personlige erfaringer, der motiverer hende i sit arbejde for at skabe flere og bedre muligheder for de unge, der vil tage den praktiske vej gennem skolesystemet.
Finansloven for 2025 er et nyt stort skulderklap til Frie Fagskoler, der fik tilført flere midler. Anni Matthiesen anerkendte foreningens store arbejde og understregede, at den øgede politiske opmærksomhed og økonomiske opbakning er fortjent. Hun påpegede, at Frie Fagskoler hidtil har været en lidt overset aktør på skole- og uddannelsesområdet, og hun opfordrede til at blive ved med at forny sig og gøre opmærksom på sig selv.
Anni Matthiesen mindede afslutningsvist om, at den øgede opbakning også skaber en forventning om synlige resultater. En påmindelse, der blev positivt taget imod og blot motiverer os i Frie Fagskoler til at arbejde endnu hårdere for at skabe bedre vilkår for skolerne og de unge – og mulighederne for at åbne nye skoler.
Anne Skare Nielsen: De unge skal blive forelsket i deres fremtid
Stemningen var god i forvejen, men fremtidsforsker Anne Skare Nielsen har evnen til at lægge salen ned. Hendes bidrag på årsmødet var ingen undtagelse.
Med titlen ‘Nye kort på hånden’ leverede hun sine pointer, der gav både gode grin og seriøs eftertanke i salen. Hendes budskab til årsmødet var klart: I er fremtiden – og fremtiden er lys. De unge skal blot turde spille de kort, de har på hånden.
Anne Skare Nielsen kunne fortælle, at 80% af danskerne oplever, at de ikke udnytter deres fulde potentiale. Derfor, mener hun, bliver det afgørende i fremtiden at turde spille de kort, man har på hånden – og samtidig huske ikke at tage verden, eller sig selv, alt for alvorligt. Vores unge skal blive forelsket i deres fremtid, ikke bekymre sig om den, var budskabet.
Ifølge Anne Skare Nielsen er Frie Fagskoler helt klar til fremtiden, fordi det er passionerede mennesker, der ofte er bedst til at udnytte deres fremtidige potentiale. Måske netop derfor ser vi, at unge med stærke interesser ofte klarer sig bedre end unge uden.
Det er netop ånden i Frie Fagskoler at styrke unges passion og interesse for de praktiske fag, og hjælpe dem til at spille deres kort bedst muligt og selv skabe sig en god fremtid.
Svend Brinkmann: Dannelse gennem faglighed er en vej til bedre trivsel
Mens Anne Skare Nielsen opfordrede de unge til at trække oftere på skuldrene, var Svend Brinkmann rejst til sin hjemby Herning for at bede os til at flytte blikket fra de unges trivsel til deres dannelse. Han mener, at unges trivsel risikerer at få et for stort fokus. Et klarere blik på de unges dannelse kan øge unges trivsel, og her spiller Frie Fagskoler allerede en rolle.
Han beskrev samfundet som et pendul, der svinger mellem fællesskab og individualisme. Pendulet er lige nu i et individualistisk yderpunkt, hvor unge i stigende grad vender blikket indad og føler et urimeligt ansvar for egne præstationer og trivsel. Svend Brinkmann opfordrer til, at hjælpe unge til at ville have mere tilfælles med andre, end at dyrke sig selv.
På spørgsmålet “Hvad kan Frie Fagskoler gøre for de unges dannelse?”, svarede Svend Brinkmann: “Det I allerede gør!”. For det er vigtigt for unges trivsel, at de interesserer sig for noget. En af Frie Fagskolers styrker ligger netop i den form for dannelse, der opstår gennem arbejdet med et fag i fællesskab med andre.
Den gode energi og politiske opbakning skal ud i skolerne og til de unge
Årsmødet gav tid til både refleksion, inspiration og lyst til mere. På årets generalforsamling fik bestyrelsen opbakning til at fortsætte sit arbejde, og nu handler det om at omsætte den gode energi og nye indsigter til handling og positive forandringer.
“Den opbakning, vi har oplevet i forbindelse med årsmødet, bruger vi nu som rygstød. Vi arbejder videre for at skabe de bedst mulige rammer for både skoler og elever. Vi er ikke i mål – men vi er godt i gang. Og vi vil fortsætte med at skabe opmærksomhed om vores skoleform og styrke samarbejdet med erhvervslivet. Vores mål er at åbne flere skoler, så vi sammen står stærkere og kan skabe bedre muligheder for unge, der ønsker en praksisnær vej i fremtiden,” slutter Jesper Bienkowski.
Næste årsmøde i Frie Fagskoler afholdes den 17. – 18. april 2026 i Højhuset i Herning.
Læs i øvrigt Årsberetningen for 2024
Du kan læse meget mere om udviklingen i Frie Fagskoler i årsberetningen for 2024.
Yderligere oplysninger
Jesper Bienkowski
Formand, Foreningen af Frie Fagskoler
Mobil 2345 1989
jb@friefagskoler.dk