Menu

NY AFTALE FORHØJER TILSKUDDET TIL FRIE FAGSKOLER MED ET SAMLET LØFT PÅ 40 MIO. KR.

NY AFTALE FORHØJER TILSKUDDET TIL FRIE FAGSKOLER MED ET SAMLET LØFT PÅ 40 MIO. KR.

"Det er meget glædeligt at se, at vores arbejde med at støtte unge bliver anerkendt og styrket. Vi arbejder hver dag for at hjælpe unge med at finde deres vej i livet, og med denne økonomiske støtte kan vi udvide vores indsats og nå endnu flere, der står uden job eller uddannelse. Så det er absolut en bekræftelse af frie fagskolers betydning. Det vil jeg gerne sige regeringen og alle aftalepartierne en kæmpe tak for"

Et bredt flertal i folketinget bestående af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre offentliggjorde i går en aftale, der skal hjælpe med at løfte de ca. 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller har et arbejde.

I aftalen afsættes mere end 1,3 mia. kr. frem mod 2035, som blandt andet skal styrke indsatser til unge med psykiske eller sociale problemer. Herudover lægger aftalen op til et nyt partnerskab på tværs af samfundsaktører, og der afsættes herudover midler til andre områder og aktiviteter, der kan støtte de unge, og her er aftalepartierne enige om at forhøje tilskuddet til frie fagskoler med et samlet løft på 40 mio. kr. i 2025-2028.

De nye midler tildeles gennem en direkte forhøjelse af Frie Fagskolers statstilskud, hvilket glæder formand Jesper Bienkowski, da det vil give skolerne markant bedre muligheder for at støtte disse unge på deres videre vej. Han ser det som en massiv anerkendelse af skolernes arbejde:

“Det er meget glædeligt at se, at vores arbejde med at støtte unge bliver anerkendt og styrket. Vi arbejder hver dag for at hjælpe unge med at finde deres vej i livet, og med denne økonomiske støtte kan vi udvide vores indsats og nå endnu flere, der står uden job eller uddannelse. Så det er absolut en bekræftelse af frie fagskolers betydning. Det vil jeg gerne sige regeringen og alle aftalepartierne en kæmpe tak for”

Frie Fagskoler har længe arbejdet med at udvikle praktiske og erhvervsrettede kurser, der bidrager til, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse eller får fodfæste på arbejdsmarkedet. Skolerne er nu klar til at intensivere deres bidrag til den nationale indsats for de omkring 43.000 unge, der i dag står uden for arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet.

Med de nye midler kan Frie Fagskoler bl.a. fremme den individuelle vejledning for flere unge og intensivere samarbejdet med lokale virksomheder for at tilbyde skræddersyede løsninger til den enkelte unge:

“Vi ser det som en mulighed for at gøre en endnu større forskel og hjælpe flere unge med at opnå deres mål og få fodfæste i samfundet” tilføjer Jesper Bienkowski.

Håb om flere Frie Fagskoler i Danmark
Frie Fagskoler består i dag af i alt 14 skoler spredt over hele landet og udgør dermed en relativt lille skoleform – men med en stor betydning. Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye har således flere gange understreget behovet for flere Frie Fagskoler i Danmark. Ifølge ministeren er skolernes særlige kombination af kostskolemiljø og erhvervsrettet værkstedsundervisning en afgørende styrke. Derfor har regeringen i finanslovsforslaget for 2025 afsat 7,1 mio. kr. til at styrke de frie fagskoler.

Med de ekstra 40 mio. kr. fra den nye aftale kan skolerne de næste 4 år se frem til en betydelig stigning i statsstøtten, hvilket vil give dem forbedrede muligheder for at udvikle og udvide deres tilbud. Formand Jesper Bienkowski uddyber:

“Den øgede økonomi giver os mulighed for at investere endnu mere i den ressourcekrævende værkstedsundervisning, som vi ved, er afgørende for unge, der lærer bedst gennem praktisk erfaring. Vi håber også, at det vil inspirere flere til at oprette nye Frie Fagskoler og forpligte sig på den erhvervsrettede dagsorden. Det vil være en vigtig udvikling for Danmark og hjælpe flere unge med at finde deres vej både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet”

Frie Fagskoler gør en forskel for skoletrætte unge
Frie Fagskoler har mange års erfaring med at gøre en afgørende forskel for unge, der er kørt trætte i skolen og har brug for ekstra støtte til at finde deres vej videre mod arbejdsmarkedet eller en ny uddannelse.

Forstander Casper Nellemann fra Vittrup Fri Fagskole ser det dagligt: “Vi har ofte unge, der er kommet ud af folkeskolen med lav selvtillid, og som har haft flere nederlag. Vores opgave er at forstå, hvad der blokerer dem, så vi kan hjælpe dem videre”

Den praktiske tilgang er en af nøglerne til succes. “Hos os kan eleverne arbejde praktisk og starte i praktik én dag om ugen og dermed gradvist opbygge deres tro på egne evner. Når de oplever succes, åbner det nye muligheder, hvad enten det er mod en erhvervsuddannelse eller job” forklarer Casper Nellemann.

Frie Fagskoler tiltrækker en bred gruppe af unge – fra dem, der skal forberedes til ungdomsuddannelser, til dem, der har brug for praktisk erfaring for at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Erhvervslinjen hjælper unge med at komme i lære eller på en erhvervsuddannelse, mens Parat-til-Job-linjen støtter de mest udfordrede unge på vej mod ufaglærte jobs, fleksjob eller FGU. Der er også akademilinjer for dem, der ønsker at udfordre sig selv på højt fagligt og praktisk niveau, som går videre på fx erhvervsakademier.

De ekstra 40 millioner kroner, som Frie Fagskoler har modtaget, vil især gavne de unge, der har haft svært ved at navigere i det traditionelle uddannelsessystem. Som Casper Nellemann påpeger:

“Vi har mange gode erfaringer med unge, der har kæmpet med skolevægring eller skoletræthed. Vores kostskolemiljø skaber en inkluderende atmosfære, hvor de får både faglig og social støtte. Her bliver deres potentiale foldet ud, så de kan tage skridtene mod en bedre fremtid”

 

Yderligere oplysninger

Formand Jesper Bienkowski
Mobil 2345 1989